maanantai 11. helmikuuta 2013

Kiinan kansalaisuus ja pitkäaikainen oleskelu


Elin pitkään siinä väärässä uskossa, että ulkomaalainen ei voi saada Kiinan kansalaisuutta. En itse aikone koskaan kiinalaiseksi pyrkiä, mutta aihe sitä ympäröivine ilmiöineen on kiinnostava – etenkin, kun tulevaisuus Kiinassa on omalla kohdallani alkanut tuntua yhä ajankohtaisemmalta harkinnan kohteelta.

Viisumin uusiminen kerran vuodessa vaatii maasta poistumisen sekä vaivannäköä, eikä kaikilla riitä siihen aikaa, rahaa tai kärsivällisyyttä. Itse olen sitä mieltä, että uuden viisumin hankkiminen toimii hyvänä tekosyynä reissulle esimerkiksi Hong Kongiin tai vaikka kotimaahan, mutta moni on varmasti asiasta eri mieltä. Toiset sanovat, että viisumin hankkimisesta on tullut vuosi vuodelta hankalampaa: esimerkiksi eräs kuusikymppinen tuttavani on tällä hetkellä maassa turistiviisumilla, vaikka hän on elänyt Kiinassa jo toistakymmentä vuotta.

Vuosittainen viisumiruljanssi on mahdollista korvata ainakin kahdella tavalla: Kiinan ”green cardilla” (绿卡) tai Kiinan kansalaisuuden hankkimisella. Kumpainenkin vaihtoehto on paljon helpommin sanottu kuin tehty!

Kiinalla ei ole vielä varsinaista ”siirtolaislakia”, ja suhtautuminen ulkomaalaisten saapumiseen ja maahan jäämiseen on ristiriitainen: Toisaalta Kiina toivottaa tervetulleeksi ulkomaalaiset sijoittajat, asiantuntijat, korkean teknologian osaajat ja niin edelleen. Toisaalta "green cardin" saaminen on Kiinassa edelleen äärimmäisen vaikeaa, millä on nykypäivän kovassa kansainvälisessä kilpailussa luonnollisesti maan kehitykselle jarruttava vaikutus. Vuoden 2011 lopussa vain 4 752 ulkomaalaisella oli green card, kun pitkäaikaisesti Kiinassa asuvien ulkomaalaisten määrä oli noin 600 000.

Green cardia hakevan tulee totella Kiinan lakia ja olla terve eikä hänellä saa olla rikosrekisteriä. Lisäksi hakijan tulee täyttää yksi seuraavista kriteereistä:

– hakijalla on vähintään kolmen vuoden ajalta Kiinassa sijoituksia (puhuttaneen suurehkoista summista) ja tältä ajalta puhdas verorekisteri

– hakija toimii Kiinassa jonkin yhtiön tai tehtaan johtotehtävissä; myös professorit ja tutkijat ja muut tärkeiden alojen työntekijät otetaan lukuun; heidän tulee olla hyvätuloisia ja vähintään neljä vuotta Kiinassa työskennelleitä (vuodesta keskimäärin vähintään yhdeksän kuukautta Kiinassa, plus puhtaat veropaperit)

– hakijalla on Kiinan kehityksen kannalta erityisiä taitoja (mitä tämä sitten tarkoittaakin)

– hakija on ollut vähintään viisi vuotta naimisissa kiinalaisen tai Kiinassa pitkäaikaisen oleskeluluvan omaavan henkilön kanssa; hakijan tulee olla asunut Kiinassa vähintään viisi vuotta (vuodessa keskimäärin vähintään yhdeksän kuukautta) ja hänellä tulee olla vakituinen toimeentulo sekä asunto

Lakiin tehtiin joitain uudistuksia joulukuussa, mutta kriitikot sanovat, että green cardin hankkiminen pitäisi tehdä helpommaksi etenkin korkean teknologian osaajille. Nykyisin suurin peruste green cardin anomiselle on se, että puoliso on kiinalainen.

Myös Kiinan kansalaisuus on ulkomaalaisen mahdollista saavuttaa. Asiassa on kuitenkin yksi mutta: kaksoiskansalaisuutta ei sallita, eli mikäli sinusta tulee Kiinan kansalainen, joudut luopumaan edellisestä passistasi. Vaatimuksia Kiinan kansalaisuuden saamiselle on kolme, ja ne on ilmaistu hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi:

Hakijan tulee:

– olla kiinalaisen henkilön lähisukulainen

– asua vakituisesti Kiinassa (tässä on oletettavasti joku aikaraja)

sekä

– omata järkevä perustelu Kiinan kansalaisuuden hankkimiselle

Eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia ei niinkään kiinnosta omasta kansalaisuudestaan luopuminen, mutta kehitysasteeltaan Kiinan taakse sijoittuvien maiden kansalaiset ovat asiasta eri mieltä. Esimerkiksi afrikkalaiset tai kaakkoisaasialaiset näkevät Kiinan yhtä lailla mahdollisuuksien maana kuin kiinalaiset ovat perinteisesti nähneet Euroopan ja Pohjois-Amerikan.

Viime aikoina on puhuttu paljon Kiinan työikäisen väestön määrän kääntymisestä laskuun sekä laskun tulevasta kiihtymisestä. Tiedän, että asiat eivät ole niin mustavalkoisia, mutta maalaisjärki sanoo kuitenkin, että korkeasti koulutetusta, kielitaitoisesta ulkomaalaisesta veronmaksaja-osaajasta ei Kiinan kehityksen ylläpitämistä ajatellen luulisi olevan ainakaan haittaa. Aika näyttää, tuleeko Kiinassa elämisestä jonakin päivänä nykyistä vaivattomampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti